theater illustratie

Herdenkingswandeling DOORHEEN
door het centrum van Delfzijl

 

DOORHEEN is een jongerenproject in het kader van Theater na de Dam in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel, vooropleiding theater De Noorderlingen en IVAK.

Jongeren uit Delfzijl verdiepten zich onder leiding van theatermaker Lies van de Wiel in de geschiedenis van Delfzijl ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormde de basis voor de herdenkingswandeling DOORHEEN.

De jongeren vertaalden oorlogsverhalen uit Delfzijl en maakten daar een ‘monument’ van die op diverse plekken in Delfzijl te zien was.
Zij zijn in gesprek gegaan met ouderen die in hun jeugd de oorlog in Delfzijl nog hebben meegemaakt. De jongeren hebben brieven gekregen waarin mensen hun oorlogservaringen uit Delfzijl beschrijven en ze zijn opzoek gegaan naar persoonlijke oorlogsverhalen van hun grootouders en overgrootouders.

Op 4 en 5 mei lieten de jongeren langs de route zien hoe zij de verhalen hebben geïnterpreteerd.
In meerdere etalages waren kleine theatrale voorstellingen en exposities te zien. De exposities zijn nog steeds te bewonderen.

Het boekje met de route en de achtergrondverhalen kun je downloaden en eventueel uitprinten. Het is binnenkort ook verkrijgbaar bij het VVV in Delfzijl.

Download HIER het boekje

Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog

Doorheen

Door de tijd heen.
Je ergens doorheen worstelen.
Iets voltooid hebben.
Het niet meer hebben.

 

Cast & Crew

Zes jongeren uit Eemsdelta zoeken samen met regisseur Lies van de Wiel naar 5 oorlogsverhalen uit Delfzijl. Zij delen hun kijk hierop met het publiek in een unieke theaterwandeling langs prachtige, ontroerende en vergeten plekken in en rondom het centrum van Delfzijl.

Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog

Cast

Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog
Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog
Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog

 

Crew

Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog
Slag om Pocket Delfzijl Tweede Wereldoorlog
Kinderen kijken uit het raam bij het Groninger Museum

Jong en oud in gesprek

In samenwerking met het Noord Nederlands Toneel gaan wij het gesprek aan tussen de jongere en de oudere generatie. Waar vinden zij elkaar? En waar ligt hun levens totaal uit elkaar?

Wat hebben jongeren te danken aan of te leren van de ouderen? Kunnen de ouderen nog iets leren van de jongeren?

Lees hier meer over »

Groninger Museum

De voorstelling

Deze gesprekken en ervaringen vormen samen met de oorlogsgeschiedenis de basis voor de voorstelling die jongeren uit Delfzijl gaan maken met regisseur Lies van de Wiel.

De theatervoorstelling is een jongerenproject in het kader van Theater na de Dam.

Lees meer over Theater na de Dam »

 

Nieuwsgierig?

Pin It on Pinterest

Share This